Shopping Cart
Geen producten in je winkelwagen.

Aardbeienmousse taart

Recept door: Yasmine (Tartes Yaya)

Ik ben helemaal mee met het aardbeienseizoen. Aardbeien zijn hier momenteel het meest geconsumeerde fruit. Deze aardbeienmousse taart is heerlijk licht en héél romig van smaak. In normale (niet-corona tijden) neem ik mijn gebak meestal mee naar het werk. Daar wordt het dan in een mum van tijd verorberd door mijn lieve collega’s.

Maar aangezien dat nu niet gaat, kregen de buren een stukje. Hun commentaren? Van de rechterbuur: ‘SUPERLEKKER’ (met hoofdletters, ja) en van de linkerbuur: ‘Heeeeerlijk’. Een geslaagd receptje dus.

Bereidingstijd: 30 min voorbereiding & 25 min bakken
Koolhydraten: 21,5 gram koolhydraten voor 1/8ste (bij een taartvorm van 23 cm)

Print dit recept

Ingredienten

Voor het deeg

  • 120 g boter (op kamertemperatuur)
  • 80 g Zùsto
  • 1 ei
  • 30 g amandelpoeder
  • 250 g patisseriebloem
  • een snuifje zout

Voor de aardbeienmousse

  • 2 à 3 el aardbeienconfituur (ik gebruikte suikervrije confituur)
  • 500 g verse aardbeien (+ een handje extra voor de decoratie)
  • 60 g Zùsto
  • 1 tl agaragar
  • 300 ml volle room

Bereidingswijze

Voor het deeg

  1. Klop de boter mals (met het K-stuk van je keukenrobot of met een deegkneder van je handmixer). Voeg er het ei aan toe en dan het amandelpoeder, mix bij elke toevoeging.
  2. In een aparte kom meng je de patisseriebloem met de Zùsto en de snuf zout. Schep nu lepel voor lepel het bloem-Zùsto mengsel bij de rest.
  3. Laat de keukenrobot kneden tot je een stevige bal krijgt (of kneed verder met je handen). Tip: is het deeg te nat? Doe er nog een eetlepel bloem bij. Is het te droog? Doe er dan een eetlepel koud water bij.
  4. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat 1 u rusten in de koelkast.
  5. Vet een ronde bakvorm in met boter en verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Bestuif het werkblad overvloedig met bloem en rol het deeg uit tot 3 à 4 mm dikte.
  7. Verplaats het deeg naar de bakvorm (handig als je het deeg oprolt op je deegrol en snij het overtollige deeg weg (ik hield nog ongeveer 1/4de van het deeg over. Het is makkelijker werken als het deeg wat ruim is). Tip: valt je deeg uit elkaar of krijg je scheuren? Geen paniek, haal je boetseervingers boven en kneed de scheuren weer aan elkaar of doe er een ‘lapje’ deeg over en druk aan.
  8. Leg er bakpapier in en giet er de bakparels in uit.
  9. Bak het deeg blind gedurende 20 à 25 min tot de randjes goudbruin zijn.
  10. Laat de gebakken taartbodem volledig afkoelen voor je hem begint te vullen.

Voor de aardbeienmousse

  1. Zet de room uit de koelkast (om op kamertemperatuur te komen).
  2. Was de aardbeien, snij ze in 4 en doe ze in een steelpannetje met de Zùsto. Zet op een middelhoog vuur tot de aardbeien uiteen beginnen te vallen.
    Blijf roeren. Neem nu een staafmixer en mix de aardbeien fijn tot je een lopende aardbeiensaus krijgt zonder stukjes. Haal eventueel de aardbeiensaus nog door een zeef om je te ontdoen van de pitjes.
    Voeg 1 tl agaragar toe en breng gedurende 2 min aan de kook. Laat afkoelen tot het niet meer warm aanvoelt als je er een vinger in steekt.
  3. Klop de room op tot slagroom en schep er de aardbeiensaus door.
  4. Op de bodem van de afgekoelde taart, schep je 2 à 3 el confituur. Smeer open met een mes.
  5. Stort de aardbeienmousse erover en strijk glad. Zet de taart gedurende minstens 2 u in de koelkast zodat de mousse kan opstijven.
  6. Versier voor het opdienen met nog wat extra verse aardbeien.
  7. Smakelijk!

About Yasmine

Hallo, ik ben Yasmine van de bakblog Tartes Yaya. Naast het bloggen, werk ik full-time als IT project-manager. Bakken is mijn creatieve uitlaatklep, maar ik doe ook héél graag aan sport (joggen, wandelen, luchtacro en paardrijden).

Ik ben mama van een zoon, Ilyas van 8 en dochtertje Fatou van 6. Ilyas kreeg in augustus 2018 de diagnose van diabetes type 1 (een autoimmuun ziekte die niet wordt veroorzaakt door te veel suikers, just to set things clear
;)). Hoewel een diabetes patiënt type 1 alles mag eten en niet speciaal op dieet moet, kan zijn lichaam toch wat moeilijker om met échte suikers. Dat komt omdat het lichaam zelf geen insuline kan aanmaken en de toe te dienen insuline-suikerpieken niet altijd even goed kan opvangen).

Door de diabetes van mijn zoon kwam ik in contact met Zùsto. Sindsdien bekroon ik Zùsto tot mijn all-time favorite suikervervanger!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *